Kategóriák

Megoldást adunk, nem csak gépeket!

Ezen az oldalon olyan vízkezelési problémákról írunk és igyekszünk tanácsot adni, amelyek gyakran előfordulnak. Mit tegyen, ha vas, baktérium, arzén, ammónia, mangán, nitrát van a vizében? Ha nagyon kemény a víz? Kútvíz, vezetékes víz... Igyekszünk segíteni!

Amíg további írásaink elkészülnek, bátran kérdezzen az info@tisztavizzel.hu e-mail címen!

A legfontosabb! Ahhoz, hogy megfelelő technológiát állíthassunk össze problémás vizének kezelésére, sok esetben vízvizsgálatra, annak eredményeire van szükség. Tudni kell, mi van és mi nincs a vízben, valamint hogy a tisztított vízzel mik a szándékai, mire használja majd (pl. csak öntözés, kocsimosás, ipari víz, ivásra is...), hogy a megfelelő rendszert és árajánlatot állíthassuk össze!

Víztisztító, vízkezelő megoldásokVízkezelő, víztisztító megoldásokVízkezelő, víztisztító megoldásokVízkezelő, víztisztító megoldások

1. kérdés:
Vasas (és kicsit mangános esetleg - ezek gyakran együtt járnak) víz jön a vezetékből, vagy a kútban, házi vízmű, szivattyú, hidrofor nyomja a vizet, mit tehetek? Más szennyezés nincs benne.

Válasz:
Többféle vastalanító berendezés létezik. Ezek regenerálható, vagy visszamosható, öblíthető töltettel vannak regenerálva. A vastalanító, illetve vas- és mangánmentesítő töltetek közül a BIRM az egyik legolcsóbb és legkönnyebben regenerálható. A BIRM töltet egyszerűen ellenáramban, azaz víz szűréséhez lépest fordított irányban történő átöblítéssel regenerálható.
A visszamosáshoz is a házi vízellátó szivattyút kell/lehet használni. Az egyes BIRM töltetű vastalanító berendezésekhez meg van adva, mekkora vízátfolyás kell a regeneráláshoz, ezt tudnia kell teljesítenie az öblítést végző szivattyúnak, házi vízműnek. 
Az öblítéshez, visszamosáshoz, regeneráláshoz mindig nagyobb szivattyú, vízszállító teljesítmény kell, mint a sima szűréshez. Ha a sima hidrofor, házi vízmű nem elég erős, akkor be kell iktatni egy megfelelően erős szivattyút és az öblítést annak segítségével lehet elvégezni.
A berendezések kiválasztásakor erre kifejezetten figyelni kell! 

Egy olcsó, jellemző vastalanító berendezés háztartási célra BIRM töltettel:
BlueSoft 1035BT-RX Vas- és mangánmentesítő, kézi mosatású, BIRM töltettel.

A Pyrolox vas- és mangánmentesítő töltettel szerelt berendezések valamivel nagyobb kapacitásúak, de nagyobb visszamosatási teljesítmény igényelnek, erősebb szivattyú kell a töltet öblítéséhez.

Egy olcsó, jellemző vastalanító berendezés háztartási célra Pyrolox töltettel:
BlueSoft 1035PT-RX Vas- és mangánmentesítő, kézi mosatású, Pyrolox töltettel. 

A BIRM és Pyrolox szűrőtöltetek több százszor regenerálhatóak, így évekig használhatóak. Zsákos kiszerelésben kaphatók, így akár házilag is cserélhető az "elfáradt" szűrőtöltet.

Ha más kezelendő probléma (túl magas vízkeménység, baktérium, fertőzés, ammónia, stb.) nincs a vízzel, akkor megfelelő mechanikai vízszűrőn kívül nemigen lesz másra szüksége.

---

2. kérdés: 
A vízlágyító kapacitása mit jelent? Mi az hogy 100-as, 50-es, 30 literes, meg ilyenek? Hogyan működnek a vízlágyítók?

Válasz:  (egyszerűen, nem vegyész nyelven leírva)
A vízlágyító berendezések (amire ezek a kifejezések illenek) egyfajta ioncserélő műgyantával vannak töltve.
A gyantának van egy alap "vízkő" megkötő képessége. Hogy mennyi "vízkövet" tud megkötni, az a gyanta mennyiségétől függ.
A vízlágyító kapacitását különböző gyártók vagy a gyantatöltet mennyiségével, vagy a kapacitással jellemzik.
A kapacitás a gyanta töltet mennyisége literben, szorozva 4-el. Tehát egy 25 liter kationcserélő, vízlágyító gyantát tartalmazó vízlágyító gép kapacitása 100 (m3 x °dH, azaz köbméter szorozva német keménységi fok).

Ez a kapacitás mit jelent? Azt, hogy a vízlágyító két töltet-regenerálás között mennyi vizet képes lágyítani, vízkőmentesíteni.
Példa: egy vízlágyítóban 25 liter gyanta van, azaz a kapacitása 100.
A vízkeménység a példa kedvéért legyen mondjuk 18 °dH (vagy n°K, kinek hogy tetszik), ahol a gép be van építve.
Két regenerálás között 100 (kapacitás) / 18 (vízkeménység) = 5,5555 m3 vizet képes kezelni, vízkőmentesíteni.

Viszont ez nem teljesen egyenlő a vízfogyasztással, mert a vízlágyító gyakorlatilag nullás keménységű vizet állít elő, de a keverőfejekkel, csapokkal a lágyított és a kemény vizet arányosan keverik úgy, hogy a vízhálózatba mondjuk 6-8 keménységű víz jusson. Tehát ha 18-as a vízkeménység és 6-ost akarunk a vezetékbe a lágyító után, akkor a nullás és a 18-as vizet 2:1 arányban keverjük, tehát a vízfogyasztásunknak csak a 2/3 része megy át a lágyítón, a többi nem. 

Iható a lágyított víz?
IGEN! Az ioncserélő gyantás vízlágyítóval csökkentett vízkőtartalmú víz bátran fogyasztható! A gyanta nem kerül bele a vízbe, nem használunk a technológiában fosztáfot, polifoszfátot. A vízkő kikerül a vízből, nem vegyianyag hozzáadásával érjük el, hogy kirakódjon a rendszerben.

Hogyan történik a vízlágyítás?
Amikor a vízköves (kalcium-karbonátos, magnézium-karbonátos) víz átáramlik ezen a gyantatölteten, az vegyi kötéssel magához köti a vízkövet, vízkeménységet okozó anyagokat, molekulákat, mert azokhoz "jobban vonzódik", mint az eredetileg megkötött nátrium ionokhoz.
A vízlágyító gyanta töltet regenerálása: Amikor a sótabletta (99,8-99,9%-os tisztaságú NaCl tabletta) feloldódik a sóoldó tartályban vagy a kabinetben, a tömény sóoldat kiszorítja a megfogott "vízkövet", ismét a Na+ ionok kerülnek a gyantába.
Utána az öblítővíz a visszamosás során a felszabadított "vízkövet" kimossa a lefolyóba, csatornába.
A vízlágyító kationcserélő gyanta a használat és a regenerálások során folyamatosan veszít kapacitásából, azaz a vízkő megkötő képességéből. Ez a több száz cikluson át tartó fáradás okozza, hogy jellemzően 5-8 év után a gyanta töltetet is cserélni kell a berendezésekben. Persze ha alulméretezi valaki a vízlágyító beszerzést, kis töltetű berendezést vesz, a relatív gyakori regenerálások miatt hamarabb is cserére kényszerülhet.

A regeneráláshoz csak jó minőségű, nagy tisztaságú, jódtól és egyebektől mentes sótablettát használjon!

A vízlágyítók áramfogyasztása elhanyagolható. Az átfolyás mérésén, a kijelző működésén kívül csak a regeneráláskor, a vezérlőfejben lévő szeleprendszer átállásakor egy kis motor használ áramot.
Léteznek adott átfolyt mennyiség, vagy adott idő után regeneráló típusok is, de inkább az automata mennyiség- és idővezérelt gépeket ajánljuk. 
Ipari, egyedi célokra a teljesen kézi indítású regenerálású, vagy akár minden elektronika mentes sima átfolyófejes típusok is megfelelnek. 

---

3. kérdés: Mi az a GPD fordított ozmózisos víztisztító gép membrán vagy nanoszűrő címkén, vagy a gép leírásában

Válasz:  
GPD = gallon per day = gallon per nap, vagyis hogy adott üzemi víznyomás mellett egy nap alatt hány gallon vizet szűrne meg a membrán. 1 gallon esetünkben = 3,78 liter (USA gallon). A membránok anyaga és szűrőképessége (0,0001 mikron) azonos, a felületük mérete más, ettől más a mennyiség, amit szűrni képesek. A nanoszűrő anyaga és szűrőképessége (0,001 mikron) természetesen különbözik az ozmózis membránokétól, de teljesítményüket szintén GPD-ben adják meg jellemzően.

Tehát a membránok teljesítménye:
50 GPD = kb. 190 liter/nap 
75 GPD = kb. 280 liter/nap 
100 GPD = kb. 380 liter/nap 
300 GPD = kb. 1135 liter/nap 

4. kérdés: Kút vizének használata mennyire biztonságos, mit kell tenni, hogy iható legyen?

Válasz:  
Kicsi hosszú lenne ideírni, de ezen a linken egy pdf fájlként letölthetik pár alapinformációt és megoldási példát mutató írásunkat!

 

5. kérdés: Milyen csapra köthető egyszerű, olcsó vízszűrők vannak, amit saját magam is fel tudok szerelni?

Válasz: 
Ezeket a csapra szerelhető vagy köthető víztisztítókat felsoroljuk egy külön tematikus oldalon, ott összegyűjtve megnézheti őket, ha ide kattint!

6. kérdés: Milyen megoldás van családi ház teljes víztisztítására, a bejövő víz szűrés megoldására?

Válasz:

Bővebb válaszunkat megtalálja, ha ide kattint! >>>


Folytatjuk!


Kapcsolatfelvétel

Telefonos ügyfélszolgálatunk munkanapokon hívható 09-17-ig!

Telefon:+36 20 9418805

Küldjön üzenetet levélben!
Hírlevél

» Nincs új termék