Kategóriák

Palackos víz, "gyors és olcsó" megoldásnak vízszűrős kancsó, vagy egyszerű, csapra köthető víztisztító? Mi mennyibe kerül egyáltalán?

Sokan gondolkodhatnak erről, azt hiszem.

A vezetékes víz alapvetően jó lehet, de egyre többen isznak palackozott vagy szűrt vizet. Nem bántom a vízszolgáltatókat, de sajnos emberi vagy műszaki hiba bárhol lehet. Egy csőtörésnél is ellenőrizhetetlen, hogy mi kerül be a vízhálózatba. Ezt jellemzően helyi túlklórozással, fertőtlenítéssel igyekeznek a javító szakik ellensúlyozni. De a bekerült homok, kavics, fémszilánk, sok vegyszer akkor is ott lesz a vízben, és mi nem szeretjük azokat meginni! 
Ahol meg baj van a vezetékes vízzel is az elmaradt fejlesztések, anyagi lehetőségek, megváltozott vagy elszennyezett vízvételi helyek miatt, ott nincs mit tenni.

Kicsit nézzük át a lehetőségeket!

1. Palackozott vizek: minimum 30-40 Ft egy liter, bármelyik diszkontban, ha jól emlékszem. Kútból (akármilyen mély, de kút), forrásból. Kezelés, szűrés, esetleg ásványi anyaggal dúsítás után...
Előny: sokfélét, sok helyen kapni
Hátrány: viszonylag drága, cipelés, üres PET palack hegyek, foglalja a helyet, hulladék, ki tudja mennyit állnak raktárban vagy napon, raklapon...

2. Vízszűrős kancsó: vezetékes vízből frissen szűrt csapvíz. A vízszűrés alapja. Többféle szűrőbetéttel létezik, leginkább 2 típus van. Az alap "klasszik" betét aktívszénnel szűri a klórt, klórszármazékokat. Az aktívszén elég jól megköti a szerves anyagokat is, amitől rossz íze, szaga lehet a víznek. Meg a betét mondjuk még a homokot, rozsdát, kavicsot is kiszűrheti. A komolyabb betétek (Bi-flux, maxfor, maxxtra) többféle szűrőanyagot is tartalmazhatnak, így esetleg lehet baktériumölő vagy baci szaporodás gátló adalékuk is, és még lágyíthatják is a vizet, tehát a vízkövet vagy annak egy részét is kiszűrik.
Kancsó, alap betéttel: 3-4000 Ft a legolcsóbb. Ebben 1 betét van, ami 100 liter víz szűréséhez elegendő átlagosan. Egy klasszikus aktívszenes szűrőbetét minimum 1000 Ft, inkább kicsit több.
Kancsó bi-flux vagy más többféle szűrőanyagú betéttel: 5000 Ft-tól. 1 betét jellemzően 150 liter normál víz szűrésére javasolt, ára 1500-1800 Ft közt alakul.
Tehát 1 liter kancsóval szűrt víz 10-13 Ft szűrőköltséggel lehet meg.
Előny: olcsón elkezdhető a vízszűrés, sokféle kapható, palackos vízhez képest olcsóbb a szűrt csapvíz
Hátrány: perceket kell várni, mire szűrt vízhez jut (amíg átfolyik a szűrőn a víz), más víztisztítóhoz képest drágább a szűrőbetét költsége

3. Víztisztító, a legegyszerűbb, konyhai csap végére köthető, váltócsappal (lehet választani szűrt víz és szűrés nélküli kifolyás között).
Vezetékes vízből veszteség nélkül, átfolyással, azonnal ad vizet, percenként több liternyit, tehát amikor nekiáll a 6 liter húslevest lefőzni a családnak hétvégén, akkor sem kényelmetlen a szűrt vízhez jutni.
Csapra köthető ilyen vízszűrő nálunk 9900 Ft-tól kapható, szűrőbetéttel együtt (karácsonyig 2 betéttel, 1 évre elég!)
Ezekből is többféle szűrőbetéttel lehet vásárolni.
Az alap betétek is (nálunk) tudják az 5 mikron finomságú szűrést (homok, rozsda, kis lebegő anyagok kiszűrése egészen a baktériumokig, bár azok még átmennek ezen a szűrőn) és aktívszénnel a klór, vegyi anyagok, szerves anyagok szűrését. Egy ilyen betét 1500 Ft, 6 havonta illik cserélni, bár akár 10000 liter víz szűrésére is elég lehetne.
Komolyabb betét, mondjuk KDF adalékkal együtt az 5 mikron+aktívszenes szűrésen felül a nehézfémek, egyes mérgező anyagok szűrésének, semlegesítésének terén is sokat segít, illetve antibakteriális hatása miatt még többen is választják. Ez 3000 Ft nálunk (Aquafilter USA gyártmánya például), szintén 6 havonta illik cserélni.
Beszerzés: 9900 Ft (betéttel, most 2 betéttel együtt), az első 6 (akciónkban 12) hónapra.
Betét költség: 3 vagy 6 ezer Ft/év, még akkor is, ha napi 50 liter vizet szűrne! 30-60 fillér (0,3-0,6 Ft)/liter a szűrési költség
Előny: friss, olcsó vízszűrés, azonnal, veszteség nélkül; magával viheti, ha költözik, vagy a hétvégi telekre megy
Hátrány: elfoglal egy tenyérnyi helyet a mosogató környékén, mondjuk kétszer annyiba kerül, mintha egy kancsót venne
(Csak megsúgom, pult alá is meg lehet oldani a szűrőt, ha alulról van bekötve a csapjukba a víz!)

Számoljon, gondolja át Ön is! 

www.webaruhaz.tisztavizzel.hu


Kapcsolatfelvétel

Telefonos ügyfélszolgálatunk munkanapokon hívható 09-17-ig!

Telefon:+36 20 9418805

Küldjön üzenetet levélben!
Hírlevél

» Nincs új termék